Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων 2023

>>, Εκδηλώσεις>Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων 2023

Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων 2023

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, γιορτάζουμε μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων.

Λιπάσματα, η τροφή της τροφής μας

Γιορτάζουμε όλους όσοι ασχολούνται με τα λιπάσματα, είτε σε ρόλο αγρότη, γεωπόνου, ερευνητή ή/και παραγωγού και εμπόρου λιπασμάτων, και αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη συμβολή μας στη διατροφή της ανθρωπότητας.
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Medilco Hellas και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ, κ. Ήλια Γάγγου αναπτύσσει ορισμένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λιπασμάτων:

Τι φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση για τη θρέψη των φυτών;

Μπορεί η Πρώτη Βιομηχανική επανάσταση να ξεκίνησε ανάμεσα στο 1760-1848 όταν η ατμομηχανή επέτρεψε την εκβιομηχάνιση της Βρετανίας αλλά είναι γεγονός ότι είμαστε στην ωρίμανση της 3ης , ή και της 4ης, για κάποιους, βιομηχανικής επανάστασης.
Το ταπεινό τρακτέρ ίσως να είναι υπεύθυνο για την απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας από οποιαδήποτε άλλη μηχανή από την αρχή της Ιστορίας ως σήμερα, καθώς περισσότεροι από 70% των ανθρώπων ως τότε ασχολούνταν με την αγροτική παραγωγή, όταν σήμερα λιγότερες από 2% των θέσεων εργασίας αρκούν για να παραχθεί το σύνολο των τροφίμων για ολόκληρη την παγκόσμια κοινωνία των ανθρώπων.

Τη 4η Β.Ε. στο δικό μας κλάδο μέχρι στιγμής την έχουμε γνωρίσει ως Έξυπνη γεωργία (smart farming) και έξυπνα λιπάσματα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το NUE (nutrient use efficiency) τη μείωση απωλειών των θρεπτικών στοιχείων, την αυτοματοποίηση και τη τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία ήδη αρκετοί οργανισμοί επενδύουν για την ανάπτυξη τεχνολογιών, τη συλλογή δεδομένων και την αξιοποίηση αυτών.
Τα εξειδικευμένα λιπάσματα (Specialty Fertilizers) είναι αποτέλεσμα εργαστηρίων R&D των βιομηχανιών λιπασμάτων με καινοτόμες τεχνολογίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που μπορούν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των φυτών, γεγονός που αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη της αγοράς.
Η υιοθέτηση έξυπνων λιπασμάτων που μπορούν να προωθήσουν αποτελεσματικά την ανάπτυξη των φυτών σε δύσκολες συνθήκες τονίζεται από την παγκόσμια μείωση της καλλιεργήσιμης γης και την αυξανόμενη μόλυνση του εδάφους.

Η αγορά εξειδικευμένων λιπασμάτων αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικούς περιορισμούς ανάπτυξης λόγω του υψηλού κόστους των λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μικροθρεπτικών λιπασμάτων και των εξατομικευμένων λιπασμάτων.
Αυτός ο περιορισμός μπορεί να αρθεί δημιουργώντας οικοσυστήματα εταιριών δημιουργώντας κατ’ επέκταση οικονομίες κλίμακας και ενισχύοντας την ευελιξία και την εξατομίκευση.

Επιπλέον, η υιοθέτηση τεχνικών γεωργίας ακριβείας και η εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής στη γεωργία αναμένεται να προωθήσουν την επέκταση της αγοράς.
Σίγουρα επειδή η επόμενη ημέρα της επανάστασης θα είναι διαφορετική, ας προσπαθήσουμε να προστατέψουμε τις θέσεις μας παραμένοντας ενεργοί και να συμβάλλουμε στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο βαθμό που μπορούμε για εμάς και τα παιδιά μας.

By | 2023-10-19T09:53:34+03:00 19 Οκτωβρίου, 2023|Άρθρα, Εκδηλώσεις|